De wedstrijd

Toen Belgacom bekend maakte de laatste telefooncellen te zullen verwijderen, werd dit gekoppeld aan een wedstrijd waarbij de laatste 30 cellen verloot werden onder kandidaten die met een origineel voorstel kwamen ter herbestemming van een cel, of ter conservatie van een cel. Hieronder vindt u enkele van deze winnaars en hun projecten terug.

▶▶Jan Vanhulle, Bissegem
Maquette Mini Cooper Pick-up met Penta Out telefooncel Maquette Mini Cooper Pick-up Maquette Mini Cooper Pick-up met Alu telefooncel Jan Vanhulle in Alu telefooncel Mini Cooper Pick-up
Project
Bel-mobiel, een telefooncel gemonteerd op een Mini Cooper Pick-up. Jammer genoeg is het project, dat in volle opbouw was, momenteel on-hold.
Meer info
Contactgegevens op aanvraag.
▶▶Art(ist)cel, Silke De Bolle, Aalst
Foto van de Alu Art(ist)cel in het stadspark te Aalst Foto van de Alu Art(ist)cel aan het station te Aalst Foto van de Alu Art(ist)cel op de Hopmarkt te Aalst Foto van de Alu cel in originele staat
Project
Een Alu telefooncel die als mini-tentoonstellingsruimte telkens een nieuwe invulling met projecten van de hand van de kunstenares krijgt. De cel was op diverse plaatsen in Aalst te zien in de loop van 2016 en 2017.
Wat het voor de telefooncel-liefhebber nog extra interessant maakt: dit is waarschijnlijk de laatste overgebleven Alu cel met 1 volledige deur.
Meer info
Facebook: Artistcel / Silke De Bolle
▶▶Mini Museum Mussenzele, Haaltert
Foto van de Alu telefooncel aan het Mini Museum Mussenzele te Haaltert
Project
In oorspronkelijke staat bewaren van een Alu telefooncel. De cel wordt verder gebruikt voor affichage van lokale evenementen en (waarom ook niet) als schuiloord voor de regen!
Meer info
Homepage Mini Museum Mussenzele
Persregio Dender: Mini museum Mussenzele in Haaltert bezitter van telefooncel...
▶▶Musée du Téléphone, Petitvoir
Foto van de Penta Out telefooncel aan het museum te Petitvoir
Project
In oorspronkelijke staat bewaren van een Penta Out telefooncel. Volledigheidshalve moeten we er echter bij vertellen dat Emile Thinès naast deze Penta Out die hij in de wedstrijd won, sinds lange tijd daarvoor zowat alle modellen van telefooncellen bezit. Een bezoek aan zijn museum is dan ook warm aanbevolen!
Meer info
Facebook: Musée du téléphone à Petitvoir
Bezoek op afspraak, enkel per telefoon: 061/27.74.23
▶▶Musée de la Téléphonie, Lantin
Project
In oorspronkelijke staat bewaren van een Alu telefooncel. Het Alu exemplaar dat men hier kan vinden is de laatste officiële telefooncel van Wallonië uit Harveng, die aldaar werd verwijderd in aanwezigheid van de pers, vertegenwoordigers van Belgacom en de overheden op 22 mei 2015.
Meer info
Homepage Musée de la Téléphonie
▶▶K.U. Leuven faculteit Sociale Wetenschappen, Leuven
Foto van de Alu telefooncel in de K.U. Leuven, faculteit Sociale Wetenschappen
Project
De telefooncel kaderde in een expositie over 40 jaar Leuvense communicatiewetenschap, die liep in oktober 2015. De glazen wanden van de telefooncel waren beplakt met doorzichtige stickers met daarop de (werk)titels van de doctoraatsonderzoeken die ten tijde van de expositie in de Leuvense vakgroep communicatiewetenschap werden uitgevoerd.
De telefooncel staat nu nog steeds in de inkomhal, inclusief 'PhD-stickers'. Er werd ondertussen ook belichting aan de binnenkant voorzien alsook een werkende telefoon.
Meer info
Contactgegevens op aanvraag.
▶▶Quai 22, Namen
Alu telefooncel bij Quai 22 te Namen
Project
Deze Alu telefooncel deed dienst als promotie-object voor de expositie "Histoires de cabines" van de RTBF. De cel werd in een nieuw jasje gestoken en het toestel werd herspoten in een flashy oranje kleur.
Meer info
Facebook: Levering van de telefooncel
Facebook: Werken aan de telefooncel
Facebook: Vernissage expositie - 2
▶▶KASK Cinema, Gent
Alu telefooncel bij KASK Cinema te Gent
Project
Deze Alu telefooncel wordt aangewend om de activiteiten van KASK Cinema extra in de verf te zetten. Ze is voorzien van beeld en klank en lijkt een beetje op een mini-cinema voor 1 persoon (weliswaar zonder stoel).
Meer info
Facebook: En toen kwam de telefooncel
Facebook: 5 jaar KASKcinema
En diverse andere foto's op de Facebook-pagina...
▶▶Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK), Leuven
Alu telefooncel bij OPEK te Leuven
Project
Deze Alu telefooncel werd onder meer door theatergezelschap Het Nieuwstedelijk gebruikt bij het pop-up-project Club Bamstat te Hasselt (oktober 2016). In de cel bevindt zicht een toestel 70300, waar men in plaats van te bellen een keuze kan maken uit diverse geluidsfragmenten om te beluisteren. Recent is de cel opnieuw opgedoken aan het OPEK.
Meer info
Facebook: Bamstat (reportage Radio 2)
Homepage OPEK
▶▶Spectrumschool Campus Ruggeveld, Borgerhout
Alu telefooncel in de Spectrumschool te Borgerhout
Project
Het telefoontoestel in deze Alu cel werd omgebouwd tot een oplaadpunt voor smartphones, inclusief een Bluetooth-muziekinstallatie.
Meer info
Het Laatste Nieuws: Telefooncel wordt gsm-lader
▶▶Sprookjes, Mortsel
Garnimetal telefooncel van Sprookjes te Mortsel
Project
Deze telefooncel maakt deel uit van de collectie van Sprookjes, een bedrijf dat vanalle attributen verhuurt voor events, theater, film...
Ze werd onlangs nog gespot door een Facebook-lid die er een post van maakte.
Meer info
Sprookjes: Belgian Public Phone
Facebook: Ge zijt van Mortsel als ge.....