Links

Op deze pagina kan u een aantal warm aanbevolen links terugvinden. Ze zijn opgedeeld in een aantal subcategorieën.

A. Publieke telefonie en telefooncellen

@telefooncellen.be

Facebookpagina met foto's die een aanvulling vormt op deze website.

Histoires de cabines (RTBF)

De Franstalige openbare omroep kwam ter gelegenheid van het verdwijnen van de laatste telefooncellen in België op de proppen met een knappe webdocumentaire, die een zeker overzicht geeft over de geschiedenis van de telefooncellen, maar daarnaast vooral de focus legt op wat voor rol de cellen ooit gespeeld hebben voor hun gebruikers. Dit geheel werd crossmediaal opgevat: er werd zowel op het web en op sociale media als op de radio aandacht aan besteed, en verder was er in december 2015 ook een expositie aan gekoppeld in Quai 22 te Namen (zie ook de wedstrijdpagina).

Histoire de la Publiphonie Française

Persoonlijke pagina van Claude Rizzo-Vignaud over de publieke telefonie (zgn. publiphonie) in Frankrijk. Uiterst gedetailleerd en volledig en rijkelijk voorzien van documentatie allerhande.

Telephone Card Collector

Persoonlijke pagina van een telefoonkaartenverzamelaar uit Engeland, mooi gestoffeerd met allerhande nuttige weetjes.

Colnect - Belgische Telecards

Een overzicht van zowat alle mogelijke Telecards die ooit door RTT en Belgacom zijn uitgegeven.

Kyoko Scholiers - Misconnected

Theatermaakster Kyoko Scholiers liet een jaar lang een zelfgebouwd telefoonhokje rondreizen. Het resultaat daarvan verwerkte ze in een puike installatie met 4 telefooncellen op sporen. Voorheen ondermeer te zien in het MAS te Antwerpen, maar nu op ronde door Vlaanderen!

B. Telefonie algemeen

Musée du téléphone à Petitvoir

Een kleine introductiepagina van (naar onze persoonlijke mening) hét telefoonmuseum van België. Hoewel dit natuurlijk niet het officiële museum is (dat bestaat immers niet meer) komt dit aardig in de buurt. Er bevindt zich ook een uitgebreid gedeelte telefooncellen en telefoonceltoestellen. Opgelet, deze pagina dient enkel ter introductie, voor een bezoek maakt u telefonisch (hoe kon het ook anders!) een afspraak met Emile Thinès via 061/27.74.23 (enkel Franstalig).

Leofoon

De website van het door Leo De Boeck (alias Leofoon) opgerichte museum over alles wat van dichtbij en van ver met telefonie te maken heeft. Leo is een wandelende encyclopedie en vertelt u graag alles over zijn uitgebreide collectie, waarvan vele stukken trouwens ook nog echt werken. Leo stelt ook enkele telefoonceltoestellen ten toon en heeft een Belgische én een Engelse telefooncel!

Vrienden van het ATEA-museum

Hoewel het verhaal van de telefooncellen vaak gedomineerd werd door (Alcatel-)Bell, vergeten we natuurlijk ook onze andere Belgische trots niet. Met een der "Ateanen", Jan Verhelst, onderhouden wij goede contacten, en het patrimonium waarover deze vrienden waken en de kennis die zij hebben is indrukwekkend.

Histoire des Télécommunications Françaises

Persoonlijke pagina van Claude Rizzo-Vignaud over de geschiedenis van de telefonie in Frankrijk. Net zoals zijn website over de telefooncellen (zie hierboven punt A.) uiterst gedetailleerd en volledig, en interessant om de gelijkenissen (en verschillen) met België te zien.

Telecommunicatie Erfgoed Stichting (Nederland)

De Telecommunicatie Erfgoed Stichting houdt zich primair bezig met het beheer en behoud van de historische bedrijfscollectie van het voormalige Alcatel, waaronder producten van de rechtsvoorgangers zoals ITT, NSEM, BTMC en NBTM. De website bevat een schat aan informatie, ook wat betreft publieke telefoons.

C. Erfgoed

ETWIE, expertisecentrum voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed

ETWIE is het expertisecentrum en het centrale aanspreekpunt voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Als netwerkorganisatie brengt ETWIE de actoren uit verschillende velden samen, bevordert de onderlinge uitwisseling en samenwerking en creëert zo een sterke en herkenbare sector. ETWIE stimuleert mensen die met dit erfgoed bezig zijn, om proactief te handelen, hun expertise actief in te zetten en dit erfgoed veilig te stellen voor volgende generaties.