Foto/video/audio

A. Foto's

Voor tal van foto's over telefooncellen verwijzen we je graag door naar de Facebook-pagina @telefooncellen.be, een samenwerkingsverband tussen een aantal enthousiastelingen, waaronder de auteur van deze website. Verzoekjes zijn steeds welkom.

B. Video's

1981 - Joske Vermeulen (BRT)

Wellicht een van de bekendste sketches van het onvergetelijke komisch duo Gaston & Leo, waarin Leo vanuit een openbare telefooncel een onmogelijk gesprek moet voeren met "Joske Vermeulen"... De sketch werd later nog vele keren opnieuw gespeeld en geparodieerd (we zien zo zelfs een evolutie in de toestellen in de telefooncellen doorheen de jaren)

1982 - Terloops (BRT)

Onze lezer Carlos Demunter stuurde ons een fragment uit het magazine Terloops. Het is een reportage van Jan Van Rompaey, waarin hij op zoek gaat naar een verklaring voor de hoge graad van defecten bij de telefooncellen.

1990 - Banana Split (TROS)

Het bekende Nederlandse verborgen camera-programma maakte blijkbaar ook uitstapjes naar België. En dan nog naar een telefooncel! Meer bepaald een ééndeurs-Alu cel met een 70300 Telecard-toestel erin.

1993 - Meer dan een mens kan dragen

Volgend komisch filmpje, een eindwerk van enkele RITS-studenten, handelt niet per se over telefooncellen, maar ze spelen er wel een prominente rol in. Zonder geluid.

2001 - Herladen Pay&Go via Proton

Franstalig instructiefilmpje over hoe men zijn Pay&Go-kaart kon herladen met zijn Proton-saldo. C'est simple et rapide, maar ja, laat er ons toch maar een filmpje over maken met foute muziek en, waarom niet, een stem die uit de ruimte lijkt te komen. Anderzijds nog wel interessant vanwege de beelden van een Penta Out-cel (Mecelec) in originele kleuren en nog voorzien van deuren.

2007 - Herladen van de budgetmeterkaart (ORES)

Zoals u reeds elders op deze website kon lezen boden de telefooncellen van Belgacom ook de mogelijkheid om, via een samenwerking met ORES (een Waals distributienetbeheerder), de kaart voor budgetmeters van elektriciteit en gas op te laden. Deze video toont hoe dit in zijn werk ging (vanaf 0 min 52 s). In deze video komt ook het waarschijnlijk enige ooit gefilmde Dialto-toestel voor, dat voor deze gelegenheid jammer genoeg niet eens voorzien was van de nieuwe Belgacom-huisstijl.

2013 ... 2015 - Het (nakende) einde van de telefooncellen in de media

Jammer genoeg werd de meeste aandacht pas aan de telefooncellen besteed... toen ze verdwenen! Hieronder een greep uit het beeldmateriaal van diverse (Nederlandstalige) televisiezenders:
Het is jammer te constateren dat hoe langer hoe meer materiaal van de websites verdwijnt, dus bij voorbaat onze excuses voor dode links.

C. Audio

Matty Hermans, bezoeker van onze website die werkzaam was bij RTT/Belgacom/Proximus stuurde een ludiek audiofragment door. Het is een opname uit het Radio 2-programma "De Zoete Inval" en houdt (uiteraard) verband met telefooncellen. Het is hieronder te beluisteren: